Zoekterm
Voorlezen
Digitaal document voorlezen

Het woord of de zin die voorgelezen wordt, krijgt een kleur. Zo kan de voorgelezen tekst makkelijk meegevolgd worden op het scherm. 

Meelees­cursor
Papieren document voorlezen
Schrijven
Spelling­controle

‘Slimme’ woordvoorspeller

  • Ook woorden die niet met dezelfde letters beginne, maar mogelijk wel bedoeld zijn, worden voorspeld (bv. konsentratie àconcentratie)
Woord­voor­speller
Dicteren
Studeren
Woord­en­boek­en
Vertalen
Notities maken
Samen­vat­tingen maken
Mindmaps maken
1
Daisyspeler
Plextalk Linio

Een Daisy-speler leest Daisy audiobestanden voor. Daisy staat voor Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Lees meer over Daisyspelers

De Plextalk Linio is een tafelmodel Daisy speler heeft een ingebouwde luidspreker en werkt met CDs, USB of SDcards. De grote bedieningsknoppen zijn duidelijk zichtbaar en voelbaar, zodat het gebruik voor slechtzienden makkelijk is. Afmetingen:H 172 x B 220 x D 56 mm. Gewicht: 1200 gram. Looptijd: 5 uur. Oplaadtijd: 4 uur. De Plextalk Lineo heeft eenLAN-internetaansluiting,  WIFI-internetaansluiting en Bluetooth. 

Lezen
De Plextalk Linio speelt Daisy bestanden vanaf een SD kaart of USB stick. Afspeelformaten zijn: DAISY en muziekCD's. Het is mogelijk om in tekst te navigeren naar  naar hoofdstukken, paragrafen en zinsdelen. De voorleessnelheid, de toonhoogte en het volume zijn aan te passen. Het is  mogelijk om tekstbestanden (txt en HTML) voor te laten lezen met een synthetische stem.  De Plextalk Lineo kan voorzien worden van een afdekplaatje waardoor de navigatietoetsen afgedekt worden en de bediening gemakkelijker is. De Plextalk Linio TV de mogelijkheid om de TV-ondertiteling te laten voorlezen. Via een abonnement bij Solutions Radio (bekend van de ORION Webbox) kan de ondertiteling af laten spelen van TV-programma's Nederland 1, 2, 3, RTL4, 5, 7, 8, SBS6, Net 5 en Veronica. Het maandelijkse abonnementsgeld voor de ondertiteling is €5,95, de eenmalige activeringskosten bedragen €30,00. Ook kunnen bestanden binnen worden gehaald via download of WiFi en speelt het apparaat MP3/AMR-WB+/PCM bestanden af. Het is mogelijk om een hoofdtelefoon aan te sluiten. 

Scannen
Daisyspelers hebben geen scanfunctie.

Schrijven
Daisyspelers geven geen schrijfondersteuning. 

Studeren
De Daisyspeler heeft geen studeerfuncties.

Indicaties/ contra-indicaties
Daisy-spelers zijn in eerste instantie ontworpen voor mensen met een visusprobleem (slechtziend of blind). In Nederland worden de Daisy spelers veel ingezet voor mensen met dyslexie. De meeste schoolboeken zijn ingelezen in het Daisy systeem. 

Tips

  • Digitale schoolboeken zijn verkrijgbaar bij Dedicon (https://educatief.dedicon.nl/gesproken-boek-daisy)
  • Digitale leesboeken zijn verkrijgbaar bij aangepast lezen https://www.passendlezen.nl/home)
  • Er zijn ook gratis apps en software beschikbaar voor het afspelen/lezen van Daisy-bestanden. Software: Amis, EasyReader. App: LEX, App Audiolezen, App Daisylezer
  • Naast daisyboeken bieden ook algemene luisterboeken een alternatief voor mensen met een leesbeperking. De kosten van luisterboeken zijn echter hoger dan die van daisyboeken via Passend Lezen. Luisterboeken worden veelal op een CD-speler afgespeeld. Daardoor hebben luisterboeken in vergelijking met een daisy boek beperkte mogelijkheden. Luisterboeken hebben geen zoekfuncties. Luisterboeken hebben geen mogelijkheid tot een vertraagde of versnelde weergave. Als een luisterboek wordt gestopt, dan gaat deze de volgende keer niet verder waar men was gebleven. Luisterboeken kunnen wel met een daisyspeler afgespeeld worden. Dan kan wel het voordeel van de daisyspeler worden benut: wel vertraagde of versnelde weergave en verder gaan waar men was gebleven.

Verkrijg­baar­heid: Optelec Nederland BV

Kenmerken

Tekst­verwerker: Nee
Papieren document voorlezen: Nee
Gebruikers­log­boek: Nee
Bewerkings­tool beschikbaar: Nee

Voor­lees­functie

Digitaal document voorlezen: Ja
Stem (info over de kwaliteit): Computerstem, Menselijke stem
Tekst zichtbaar op het scherm: Nee
Vorm: Nee
Navigeren in de tekst: Ja
Meelees­cursor: Nee
Teksten kunnen als audio­bestand opgeslagen worden: Nee

Spelling­controle

Spelling­controle: Nee

Woord­voor­speller

Woord­voorspeller: Nee

Homofonen­functie

Homofonen­functie:Nee

Spraak­herkennings­functie

Dicteren: Nee

Woorden­boek­functie

Woorden­boeken: Nee

Vertaal­functie

Vertalen: Nee

Noteer­functie

Notities maken: Nee

Samen­vat­functie

Samen­vat­ting­en maken: Nee
Samenvatfunctie in Word wel bruikbaar: Nee

Mindmap­functie

Mindmaps maken: Nee
Kan wel gebruikt worden in combinatie met andere mindmapprogramma's: Nee

START HIER! BEWUSTWORDING
GEBRUIK VAN HET HULPMIDDEL
HULPMIDDELEN OVERZICHT
BLOG
ACTUEEL
FAQ
KENNISCENTRA
LEVERANCIERS
HANDIGE LINKS

ZUYD
Expertise centrum Innovatieve Zorg en Technologie
Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg | Lectoraat Autonomie en Participatie

POSTBUS 550, 6400 AN Heerlen
Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen
dyslexiehulpmiddelen@zuyd.nl

www.zuyd.nl
 - www.eizt.nl