Gboard is het officiële virtuele toetsenbord van Google. De app is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-apparaten en biedt verschillende functies die het typen efficiënter en interactiever maken. Met ondersteuning voor meer dan 900 talen op Android en meer dan 100 op iOS, kan Gboard gebruikers wereldwijd bedienen.
Hoe werkt Gboard?
Gboard integreert met verschillende Google-diensten, waardoor gebruikers direct vanuit het toetsenbord toegang hebben tot functies zoals Google Translate, YouTube en Maps. De app ondersteunt ook spraak-naar-tekst, waardoor gebruikers tekst kunnen dicteren in plaats van typen. Daarnaast biedt Gboard functies zoals swipe-typen, waarbij woorden worden gevormd door over de letters te vegen, en voorspellende tekst die suggesties doet op basis van de context.
Aanpasbare functies
Gboard biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden voor een gepersonaliseerde gebruikerservaring:
- Thema's en achtergrondafbeeldingen: Gebruikers kunnen kiezen uit diverse thema's of een eigen afbeelding instellen als achtergrond van het toetsenbord.
- Toetsenbordindelingen: Ondersteuning voor verschillende indelingen zoals QWERTY, AZERTY en Dvorak.
- Emoji Kitchen: Een functie waarmee gebruikers aangepaste emoji-combinaties kunnen maken.
- Toolbar-aanpassingen: De sneltoetsenbalk boven het toetsenbord kan worden aangepast met veelgebruikte functies zoals GIF's, stickers en vertalingen.
Taalondersteuning
Gboard ondersteunt verschillende talen. Op 900 Android zijn dit er meer dan 900 en meer dan 100 op iOS. Talen die Gboard ondersteunt zijn Nederlands, Engels, Chinees, Frans, Duits en Japans. De app biedt ook handschriftherkenning voor bepaalde talen, waardoor gebruikers tekst kunnen invoeren door te schrijven in plaats van te typen.
Privacy
Volgens de informatie uit Google wordt gesteld dat Gboard geen toetsaanslagen opslaat of verzendt. Gegevens die worden gebruikt voor functies zoals voorspellende tekst en autocorrectie worden lokaal op het apparaat verwerkt. Echter, wanneer gebruikers functies zoals spraak-naar-tekst of geïntegreerde zoekopdrachten gebruiken, kan bepaalde informatie naar Google-servers worden verzonden voor verwerking. Gebruikers hebben de mogelijkheid om privacy-instellingen aan te passen binnen de app om de gegevensverzameling te beperken.
Wil je meer weten over hoe Gboard werkt? Bezoek dan de officiële pagina in de Google Play store.
ZUYD
Expertise centrum Innovatieve Zorg en Technologie
Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg | Lectoraat Autonomie en Participatie
POSTBUS 550, 6400 AN Heerlen
Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen
info@dyslexiecentraal.nl
www.zuyd.nl - https://zorginnovatie.nl/partners/eizt - www.dyslexiecentraal.nl